PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA (IKRAM) Negeri Pulau Pinang

PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA (IKRAM) Negeri Pulau Pinang
Brotherhood the Foundation of Glory

Wednesday, August 11, 2010

Pahala Ramadhan Diraihi Tahun Ini Tidak Rugi Lagi

PERUTUSAN YDP IKRAM P PINANG SEMPENA RAMADHAN 2010

Assalamu ‘alaikum wbkt. Segala pujian bagi Allah yang telah menemukan Ramadhan kepada kita. Selawat dan salam atas Nabi Muhammad saw yang mewariskan sunnahnya sebagai panduan.

Ahlan wa Sahlan,Ya Ramadhan. Bulan yang disambut dengan gembira oleh para mukminin. Bersyukurlah kerana kita berada di bulan pesta ibadah pada tahun Hijrah 1431 yang menandakan Allah memberi peluang kepada kita untuk menghapus dosa dan menambah pahala kebajikan. Sabda Rasulullah s.a.w "Sesiapa yang berpuasa pada bulan Ramadhan dengan penuh keinsafan dan keimanan, diampunkan segala dosa-dosanya yang telah lalu."

Ikhwah dan akhawat yang dirahmati sekalian. Dalam konteks jamaah IKRAM yang menjadikan tarbiah unsur penting untuk kelestarian perjuangan Islam, saya menyeru diri saya dan ahli IKRAM semua agar di bulan puasa tahun ini kita :-

a) Hidup dan kemaskan amal yaumiah. Jangan lupa ma’thurat kubra, solat subuh berjamaah, solat-solat sunat dan lain-lain yang termaktub di dalam senarai semak usrah kita.

b) Kaji al Quran. Kita tidak harus berpuas hati sekadar berjaya khatam Quran, malahan bagi saya, menela’ah kitab-kitab tafsir membuka pintu keberkatan Ramadhan ini.

c) Ziarah menziarahi anak-anak usrah, kaum keluarga dan ahli-ahli IKRAM. Ini peluang kita menambah ukhuwwah yang menjadi teras kekuatan IKRAM.

d) Banyakkanlah taubat yang ikhlas kepada Allah. Galakkan bangun awal untuk solat tahajjud minta keampunan dari Allah. Doa maqbul ketika keseorangan di malam yang hening. Suasana begini menambahkan rasa kerdil diri dan membuat kita khusyuk dalam kemanisan solat.

e) Banyakkan bersedekah, anjur program sumbangan fakir miskin dan jamu mereka berbuka. Pahala mereka berpuasa, Allah tidak akan kurangkan sedikit pun untuk kita.

f) Muhasabah diri, mengimbau kembali kelalaian kita dalam ibadah, terlepas pandang amanah menggalas tarbiah dan memacu dakwah.

g) Tetapkan beberapa objektif yang-perlu dicapai dalam bulan yang berkat ni. Contohnya, "Aku akan menghabiskan menghafaz surah al-Mulk, surah as Sajdah." Mungkin juga azam untuk bangun solat tahajjud selang sehari pun satu idea yang baik. Meletakkan sasaran objektif dapat memberi motivasi untuk cemerlang dalam ibadah Ramadhan tahun ni.

Ahli IKRAM yang dikasihi sekalian. Akhir sekali, sepanjang bulan ini lazimkan lidah berdoa yang tidak semestinya selepas solat sahaja, “Ya Allah! Aku memohon redha Mu dan syurga. Aku berlindung dengan Mu dari keperitan dan azab api neraka.” Mudah-mudahan ini menjadi persediaan untuk meningkatkan lagi kekebalan iman dan taqwa. Melonjakkan lagi usaha memacu dakwah tarbiah IKRAM dan memimpin ummah.


YDP IKRAM Pulau Pinang :
Ir Hj Jamaluddin Abdullah

9 Ogos 2010

4 comments:

hj atan said...

Salam

Kesian kat YDP Ikram kena pinjam baju JIM utk possing gambar..he..he..

Ahli IKRAM/JIM SPT said...

Kan YDP IKRAM ini masih ahli JIM SPU. Kira OKlah dia masih pakai baju itu

pak anjang said...

Alhamdulillah, well said... sama2 kita bera'mal.

Insan Marhaen said...

Mahal senyum YDP nih!