PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA (IKRAM) Negeri Pulau Pinang

PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA (IKRAM) Negeri Pulau Pinang
Brotherhood the Foundation of Glory

Thursday, September 16, 2010

Jika Al Quran Dibakar?

Peristiwa 11 September 2001 atau pengeboman menggunakan dua kapalterbang terhadap bangunan World Trade Center di New York telah disambut ulangtahun kejadiannya semalam di Amerika Syarikat. Acara mengingati peristiwa hitam ini dipenuhi dengan kontroversi isu pembinaan masjid berdekatan dengan ground zero atau tapak World Trade Center dan juga paderi Jones yang ingin mengadakan majlis membakar Al-Quran. Hendak dijadikan cerita, sambutan Eidul Fitri pula jatuh sehari sebelum acara peringatan ini. Jadi bercampur-baur isu-nya. Hampir 3000 mangsa telah terkorban di dalam kejadian ini, termasuk 60 mangsa yang beragama Islam.

Isu 9-11 ini telah menjadi hujah yang amat kuat untuk pihak kerajaan Amerika menggerakkan mesej war on terror mereka. Dengan isu 9-11 ini mereka telah mempunyai seolahnya open-cheque untuk menyerang atau berperang dengan mana-mana negara yang mereka rasakan menepati sifat negara terorist bagi mereka. Makanya, Syria, Iran, Korea Selatan, Cuba adalah antara negara yang menjadi ahlinya axis of evil ini. Perkara ini membolehkan Amerika Syarikat membuat unilateral decision untuk membuat tindakan militer, walaupun ia tidak dipersetujui oleh semua negara di dunia. Kekuatan ketenteraan dan kekayaan negara menyebabkan mereka merasa tidak perlu kepada negara lain untuk mengambil tindakan seumpama ini. Keadaan dunia yang terlalu unipolar sifatnya menyebabkan keadaaan sedemikian berlaku.

Pada tanggal 11 September 2010, maka telah berlangsunglah upacara peringatan kepada mangsa-mangsa peristiwa 9-11 ini. Sebagai manusia dan umat Islam, kita pun sama merasai kesedihan dan perasaan ahli keluarga mangsa. Kejadian seperti ini tidak sepatutnya berlaku, walau bagaimanapun kita hendak menghalalkannya. Ya, sedih kita sama-sama boleh kongsi. Tetapi bagaimana dengan ribuan lagi mangsa serangan Amerika dan sekutunya terhadap negara-negara umat Islam. Bagaimana pula dengan kehancuran yang bukan sekadar kehilangan beberapa orang ahli keluarga, malah satu negara hancur. Contoh terbaik adalah keadaan negara Iraq ketika ini.

Ya, di penghujung tahun 2010 ini, tentera Amerika akan mengundurkan diri selama rasmi daripada Iraq dan Iraq diserahkan kembali kepada rakyatnya. Tetapi apa yang ditinggalkan oleh Amerika, jika tidak akan kesan-kesan dan saki-baki kemusnahan. Perkara ini teramatlah perlu diingati dan sepatutnya menjadi pengajaran atau peringatan untuk dunia.

Peristiwa 9-11 juga memperingatkan umat Islam supaya lebih banyak berdialog dengan masyarakat bukan dan belum Islam. Interaksi yang positif akan dapat membuang banyak prasangka yang kurang tepat dan membetulkan persepsi yang ada. Persepsi yang selalunya menyangka Islam adalah agama keganasan dan kezaliman. Sehinggakan Al-Quran pun hendak dibakar. Mungkina ada dikalangan berkata, biarlah jika mereka mahu membakar Al-Quran kerana Al-Quran ini ada penjaganya. Kalau kita hendak menghalang boleh, tapi akhirnya jika mereka mahu membakarnya, terbakar juga Al-Quran itu. Ya, kita sedih kerana Al-Quran yang kita cintai tidak dihormati, malah mahu dibakar. Tetapi sedarkah kita, Al-Quran bukan meminta untuk dihormati, ia menuntut untuk diamalkan. Al-Quran menuntut untuk dijadikan sumber rujukan dan sumber kehidupan. Jika Al-Quran dihormati dan sekadar menjadi hiasan semata, maka samalah seperti kita membakar. Ini kerana di akhirat nanti, takut-takut kerana abaikan Al-Quran, kita yang akan dibakar Allah SWT, di dalam nerakanya. Pelik manusia ini, yang akan menyelamatkan mereka dibakar, tetapi yang akan menghancurkan pula yang disanjung.

Umat Islam menjadi hina kerana kita mengabaikan Al-Quran dan tuntutannya. Kita dihina manusia kerana sibuk mencari kemuliaan dunia. Kita tinggalkan agama sebagai mahar, galang-ganti untuk mendapatkan dunia. Akhirnya, kehinaan juga mendamping kita semua. Jika mahu keluar daripada kemelut ini, maka marilah kita hayati, faham dan amalkan Al-Quran. Ketika itu, jika dibakar pun Al-Quran, maka Al-Quran pada hakikatnya sedang berjalan bertebaran di muka dunia. Amin. InsyAllah.

12 September 2010, Ahad, paderi Jones tidak jadi bakar Al-Quran

Nukilan :
Abu Tasneem IKRAM SPS
Montpellier, France.

3 comments:

Anonymous said...

Pohon betulkan ayat pertama di baris pertama - sepatutnya 9-SEPTEMBER bukan November.

Insan Marhaen said...

sekalipun quran dibakar, tak perlu melatah kerana itulah yang musuh mahukan.

quran dihati terus semarakkan...

IKRAMediapp.com said...

Terima kasih sudah saya betulkan.