PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA (IKRAM) Negeri Pulau Pinang

PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA (IKRAM) Negeri Pulau Pinang
Brotherhood the Foundation of Glory

Tuesday, October 5, 2010

Jamaah Perlukan Kita.

Siapakah yang menggunakan senjata kimia? Negara mana yang terinaya dengan kehancuran akibat sentaja kimia ini?


Amerika masih menjadi kuasa penentu kepada sebarang isu global. Daripada isu ekonomi hinggalah kepada isu-isu keselamatan negara atau ketenteraan. Malah diberi golokan sebagai ’polis dunia’. Semuanya mahu dibuat mengikut acuan mereka sahaja. Sehingga tidak memperdulikan apa sahaja dan sanggup mencemari kedaulatan negara-negara lain. Mendabik dada kononnya mereka sebagai negara yang membela hak asasi manusia tetapi malangnya merekalah yang mencetus huru-hara dan menghancurkan negara-negara lain seperti Afghanistan, Iraq, Palestin dan seterusnya tanpa menghormati hak dan kedaulatan negara-negara tersebut. Inilah satu sistem yang telah dipaksa untuk diikuti yang sebenarnya merupakan satu penodaan yang tidak berperikemanusiaan.

Bagaimanakah kita mahu menangani isu besar ini? Membiarkan begitu sahaja? Kita wajib menentang sistem ini. Sememangnya kita tidak mampu menentangnya secara individu. Tetapi insyaAllah kita boleh mengubah sistem ini secara beramai-ramai. Kalau tidak kita siapa lagi. Mari kita mula dengan menyedarkan diri sendiri dan kemudian kepada rakan taulan kita dalam kelompok yang lebih besar hinggalah kepada rakyat keseluruhannya. Itulah dakwah kita dengan berkerja-sama dari sudut menerajui pandangan masyarakat umum. Setelah semuanya memahami perkara ini maka bertitik-tolak di sini kita usahakan perubahan. Perubahan yang bermula daripada diri kita sendiri.

Dengan berforum sahaja tidak mencukupi. Orang ramai perlu ada tindakkan yang drastik. Mari boikot barangan Amerika Syarikat dan Israel.

Sebelum sebarang agenda besar kita terokai kita harus perbetulankan dalaman kita dahulu. Sebagai seorang yang mendokong dakwah dan kebajikan secara sukarela dan tidak dibayar, sudah barang pasti kita memerlukan satu tolakan besar untuk melaksana tugasan ini. Kita perlu beramai-ramai berpadu dalam satu pertubuhan agar memudahkan perjalanan aktiviti perubahan ini.

Apabila aqidah kita telah beres maka faktor ketaatan amat sangat diperlukan, ini adalah diantara ciri-ciri di dalam berjamaah. Kita khuatir jika mempunyai ahli-ahli yang cerdik pandai tetapi tidak taat kepada pimpinan. Malah cerdik pandainya tidak dapat dimanfaatkan oleh organisasi. Kerja-kerja sendirian yang tidak dipantau dan direstui akan menghasilkan natijah yang buruk dan mungkin akan merencatkan kerja-buat dakwah keseluruhannya. Pandangan sendirian sudah tentu besar bezanya dengan pandangan jamaei.

Selalunya orang yang sama kita lihat yang mahu kehadapan. Ke mana yang lain-lain? Rungkaikan zon selesa kita. Mari bersama jamaah.

Taat, percaya kepada pimpinan dan syura akan memudahkan lagi perjalanan proses dakwah dan kebajikan kita yang bersifat jamaei ini. Yakinlah syura jamaah kalau tepat kita akan mendapat dua kebajikan kalau tidak tepat akan mendapat satu kebajikan. Nabi Muhammad saw pernah bersabda agar kita taat kepada pemimpin selagi mana ianya tidak bermaksiat atau derhaka kepada Allah SWT. Sesungguhnya memang tidak dinafikan perjuangan ini ada kadang-kala terpaksa berseorangan dan kadang-kala beramai-ramai. Namun kita tidak mungkin akan berjaya besar jika hanya berseorangan. Masalah dan kerenah masyarakat yang berbagai, rumit dan kompleks ini memerlukan kerja-kerja berpadu, tersusun dan berencana. Bersama dengan rakan taulan untuk sesuatu kerja-buat akan lebih berkat jika bebanding dengan berseorangan.

Mungkin kerja-kerja keseorangan lebih mudah. Tidak perlu tunggu sesiapa. Tetapi setiap tenaga kita ini amat diperlukan oleh jamaah. Bantulah jamaah, jika ada sebarang kelemahan jangan ditinggalkan begitu sahaja. Bantu dan terus bantu hingga lambat launnya sama-sama beroleh kejayaan besar. Maka pertahankanlah. Jangan hanya dengan masalah yang remeh-temeh kesatuan kita terburai. Saya amat berharap, janganlah kita hanya memfokus kepada masalah itu tetapi fokuslah kepada amanah yang kita pikul. Nescaya ada penyelesaiannya, yakinlah bila kita tolong agama Allah, Allah akan menolong kita.

Semua golongan wajib bersatu dan membuat penentangan-penentangan yang wajar mengikut kemampuan dan lunas ungdang-ungdang. Jangan hanya menjadi penonton sahaja.

Satu unsur yang sangat penting dalam satu jamaah, organisasi atau pertubuhan ialah taat setia ahli kepada ketuanya.. Perkemaskan ikatan silaturahim d iantara kita, yang muda menghormati yang tua dan yang tua menyayangi yang muda. Kalau ada sakit pening ahli kita ambil berat. Kalau ada yang perlu bantuan kita ambil peduli. Kenduri-kendara kita ambil tahu dan raikan semampu boleh. Ziarah, bermusafir bersama, solat berjemaah mesti dipraktikan selalu dan diperluaskan. Agar dengan ini kita akan menjadi 'kebal' dan tidak mudah terguris hati dengan suasana dan masalah harian kita. Jangan dengan sebab satu masalah yang kecil kita lupa ikatan ukhuwah kita yang bertahun-tahun.

Kekuatan yang hakiki datangnya dari pertolongan Allah SWT. Penyerahan yang total dengan setulus hati tanpa sekelumit pun sebab lain. Dengan ini akan lahir satu kekuatan kesatuan ummah. Kekuatan juga terjalin dengan perancangan yang baik, dana yang kukuh dan organisasi yang mantap. Tetapi ini memerlukan hasil usaha aset yang utama iaitu ahli-ahli. Kejayakan bergantung kepada sumber tenaga terlatih yang cukup bilangannya. Tiada jalan pintas, bagi yang telah bersedia, kemunculan mereka akan kita beri tumpuan. Bergeraklah mengikut kemampuan masing-masing. Jika kita tidak bergerak dan bekerja untuk perubahan, kita mungkin sedang mambantu penerusan sistem jahat yang sedang berusaha menghancurkan ummat Islam hari ini.

No comments: