PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA (IKRAM) Negeri Pulau Pinang

PERTUBUHAN IKRAM MALAYSIA (IKRAM) Negeri Pulau Pinang
Brotherhood the Foundation of Glory

Monday, January 3, 2011

PERUTUSAN YDP IKRAM P PINANG SEMPENA TAHUN BARU 2011

PERUTUSAN YDP IKRAM P PINANG SEMPENA TAHUN BARU 2011
Melangkah Tahun Baru Dengan Lonjakan
Barisan Pimpinan IKRAM Negeri yang dedikasi. Semoga dipermudahkan segala kerja-buat dalam memikul amanah Tarbiah dan dakwah ini.

Assalamu ‘alaikum wbkt Segala pujian bagi Allah Pencipta Masa. Selawat dan salam atas Nabi Muhammad s.a.w. serta ahli keluarganya dan para sahabat sehinggalah pejuang akhir zaman.

Ikhwah dan akhawat, ahli-ahli IKRAM yang dirahmati sekalian.

Pada hari saya menulis nukilan ini, angka umur kita telah bertambah ‘1’ tahun. Ini bermakna umur kita semakin susut dan ‘khotimah’ kita semakin dekat. Apakah cukup bekalan pahala untuk akaun akhirat nanti? Itu untuk kita muhasabahkan. Namun dengan baki umur yang Allah simpan, yang lebih penting ialah apa pelan dan tindakan kita untuk menambah saham akhirat?

"Hai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah dan hendaklah setiap diri memperhatikan apa yang telah diperbuatnya untuk hari esok (akhirat), dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan."
Al-Hasyr: 18

Saya pernah menulis artikel "Israk-mikraj kan Usia Anda" dalam Risalah Pemimpin JIM Jilid 8 tahun 2007. Rumusan penulisan tersebut ialah pendokong dakwah mesti lonjakkan amal melalui amal dakwah secara jama’i. Saya kira ini juga mampu menambah saham akhirat dan amal jama’i terus diimani dalam kelangsungan dakwah ini. Lanjutan dari itu, izinkan saya untuk sarankan sedikit beberapa langkah untuk IKRAM harungi tahun baru demi mencapai objektif tahun 2011.

Fokus kepada Keutamaan IKRAM. Perancangan Strategik IKRAM telah menggariskan apa tindakan dan sasaran yang perlu diraih untuk tahun 2011. Cubaan untuk cemerlang dalam semua sasaran selalunya akan menghasilkan pencapaian kelas kedua. Adalah lebih efektif untuk menumpu kepada sumber manusia yang terbatas namun mampu memberi keuntungan dakwah yang tinggi. Saya melihat KRA (Key Result Area) Tarbiah, Kebajikan Masyarakat dan Dakwah Masyarakat Majmuk wajar ditumpukan.

Berubah Secara Radikal. Natijah yang besar berhajatkan perubahan kerja-buat yang dramatik. IKRAM Pulau Pinang mempunyai keahlian seramai 227 orang yang berdaftar pada Disember 2010. Pada bulan Disember 2011, keahlian disasarkan akan meningkat kepada 1200 orang ahli! Bersandarkan kepada pendekatan yang sama serta kurang menguntungkan, tidak akan melonjakkan IKRAM. Kalau aktivisme IKRAM tertentu tidak berjaya menambah ahli baru IKRAM, sudah tentu aktivisme tersebut, pendekatannya dan mungkin penggeraknya sekali harus bertukar. Perubahan radikal mesti mula dari pemikiran, sikap dan corak amalan kita.

Bekerjasama dengan ‘Stakeholder’ Dalam melaksanakan kerja dakwah IKRAM, ‘stakeholder’ adalah sesiapa sahaja yang terkesan dengan kerja dakwah kita. Pemimpin masyarakat, masjid/surau, badan-badan kerajaan, waris sekolah kita, anak-anak usrah adalah mereka yang mesti di’engaged’ oleh penggerak IKRAM. Pemahaman dan kerjasama merekalah menjadi penentu kejayaan misi IKRAM. Penglibatan JIM dan IKRAM Pulau Pinang bersama Biro Dakwah YB Makhtar dan Pejabat Agama Kepala Batas adalah contoh yang baik.

Pantau Memantau. Perkara ini sering diabaikan, malahan telah manjadi kebiasaan organisasi NGO Islam. Selepas perlaksanaan berjalan perlu disusuli dengan pemantauan, samada arahan disempurnakan mengikut rancangan. Atau jika ada masalah, segera dapat diselesaikan. Jaulah Negeri ke Daerah-daerah adalah contoh yang baik. Pemantauan yang saya maksudkan di sini bersifat dua-hala. Orang atas pantau orang bawah yang melaksanakan arahan sementara orang bawah juga menegur selalu orang atas. Jika tidak dibudayakan aspek ini, kerja dakwah IKRAM akan ‘mati’ separuh jalan.

Akhir sekali, sempena tahun baru ini, marilah kita sama-sama tanam azam baru untuk melakukan sesuatu yang baru demi untuk kemaslahatan masyarakat di Pulau Pinang serta kebahagiaan hakiki di akhirat nanti.
"Kemudian apabila kamu telah membulatkan tekad, maka bertawakallah kepada Allah. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang bertawakal kepada-Nya."

Surah Ali Imran :159.


Oleh :
Ir Hj Jamaluddin Abdullah, YDP IKRAM Negeri Pulau Pinang

1 comment:

Mazlum Syahid said...

https://drive.google.com/file/d/0B6ut4qmVOTGWMkJvbFpZejBQZWM/view?usp=drivesdk

Web: almawaddah.info

Salam


Kepada:

 

Redaksi, rektor dan para akademik


Per: Beberapa Hadis Sahih Bukhari dan Muslim yang Disembunyikan


Bagi tujuan kajian dan renungan. Diambil dari web: almawaddah. info

Selamat hari raya, maaf zahir dan batin. 


Daripada Pencinta Islam rahmatan lil Alamin wa afwan